Khamis 20/01/2022 13:09
MENU

5 Premis diperiksa dan ditutup oleh MDHS

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

MDHS telah mengadakan operasi bersepadu pemeriksaan premis perniagaan di 5 buah premis di sekitar Rasa dan Kalumpang pada 9 Julai 2020.

Operasi yang bermula jam 10.00 pagi itu dimulakan ke atas premis kedai runcit di Rasa yang didapati telah melakukan kesalahan meletakkan barang-barang berniaga di tempat awam tanpa kebenaran MDHS. Premis juga disyaki dikendalikan oleh warga asing kerana pemilik tiada di premis semasa pemeriksaan dilakukan.

Anggota operasi memeriksa permit kaki lima premis yang dikeluarkan oleh majlis tetapi permit tersebut telah tamat tempoh.Anggota operasi telah menyita kesemua barang-barang yang berada di tempat awam di premis tersebut. 1 premis di kawasan berdekatan turut melakukan kesalahan yang sama dan tindakan diambil di bawah seksyen.46(1)(d), Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974.

Premis juga diberikan notis penutupan selama 14 hari atas faktor kebersihan menggunakan peruntukan undang-undang kecil 43(1)(a) dan (b), Undang-undang Kecil Pelesenan, Perniagaan dan Perindustrian (MDHS) 2007.
Kesemua barang- barang yang disita telah dibawa ke stor MDHS untuk tahanan dan tindakan selanjutnya.

Dalam operasi yang sama di Kalumpang, 1 lagi premis turut didapati tidak menjaga kebersihan dan notis penutupan telah diberikan. Premis tidak dibenar menjalankan sebarang aktiviti perniagaan dalam tempoh penutupan sehingga mendapat kebenaran MDHS.
Operasi disertai seramai 24 orang anggota yang terdiri daripada pegawai dan anggota Penguatkuasa MDHS, Jabatan Bangunan, Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam, dan anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM).

MDHS mengingatkan semua peniaga supaya menjalankan sendiri perniagaan dan tidak menyerahkannya kepada pihak lain tanpa kelulusan.
Tindakan tegas boleh diambil ke atas pemilik perniagaan jika didapati melakukan kesalahan tersebut. MDHS juga berharap agar semua pihak mematuhi arahan sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) ini agar rantaian Covid 19 dapat diputuskan dan peniaga digesa mematuhi peraturan serta syarat yang telah ditetapkan oleh pihak MDHS.

Contact Us