Ahad 23/01/2022 13:14
MENU

Dua Kilang Kitar Semula Beroperasi Tanpa Lesen Diserbu Mdhs 2

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) menjalankan operasi ke atas dua buah kilang kitar semula yang didapati beroperasi tanpa lesen di Mukim Rasa pada 10 Mei 2020 yang lalu.Operasi ini disertai seramai 39 anggota yang terdiri daripada kakitangan Jabatan Penguatkuasa MDHS, Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam MDHS dan Jabatan Perancang MDHS. Turut hadir bersama didalam operasi berkenaan Ahli Majlis Kawasan, Law Chun Yong.

 

Operasi yang bermula jam 11.15 malam itu dimulakan ke atas sebuah kilang yang dipercayai menjalankan aktiviti kitar semula plastik di Kawasan Perindustrian Zuhrah, Rasa.

Pemeriksaan awal dijalankan disekitar kawasan premis dan anggota operasi mengesyaki premis tersebut menjalankan aktiviti kitar semula plastik berdasarkan kepada bahan dan juga peralatan melebur plastik yang digunakan di tapak. Mesin dan tempat melebur plastik juga didapati masih panas semasa pemeriksaaan dilakukan.

Pengurus kilang berkenaan yg ditemui dilokasi ini telah menunjukkan lesen perniagaan yang dimilikinya. Hasil semakan mendapati, aktiviti yang dijalankan tidak sama dengan aktiviti perniagaan yang dilesenkan oleh MDHS.

Menurut individu berkenaan, kilang ini menjalankan aktiviti memproses papan litar (motherboard) komputer untuk dijadikan bongkah batu tetapi lesen yang dikeluarkan oleh MDHS adalah untuk:a) menjual/memberi perkhidmatan aluminium, tembaga, emas, perak, piuter, besi, timah putih atau logam lain.
b)Memborong/ menyimpan aluminium, tembaga, emas, perak, piuter, besi, timah putih atau logam lain.
MDHS telah mengambil tindakan dengan menggeluarkan notis penutupan premis di bawah Undang-Undang Kecil 43(1)(a) dan (b),Undang-Undang Kecil Tred, Perniagaan Dan Perindustrian (MDHS) 2007 dan premis ini di tutup selama 14 hari di atas kesalahan menjalankan aktiviti perniagaan selain daripada aktiviti yang dibenarkan oleh MDHS.

Selain itu, lesen perniagaan turut diambil untuk proses penggantungan lesen. Pintu utama kilang ini juga telah di lak untuk menghalang sebarang aktiviti perniagaan dilakukan oleh pengusaha kilang di dalam premis berkenaan.

Contact Us