Selasa 25/01/2022 10:28
MENU

Dua Kilang Kitar Semula Beroperasi Tanpa Lesen Diserbu Mdhs

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Didalam satu serbuan yang berasingan, MDHS turut menyita sebuah kilang memproses aluminium yang beroperasi tanpa lesen di Mukim Rasa.

Semasa anggota operasi tiba di tapak, penjaga premis dan pekerja kilang ini dipercayai telah melarikan diri berdasarkan kepada kesan pergerakan tayar forklift dan juga tempat melebur yang masih panas dan berasap semasa anggota operasi membuat pemeriksaan di sekitar kawasan kilang berkenaan. Anggota operasi telah menemui beberapa pallet jongkong aluminium yang setiap satunya dianggarkan mempunyai berat lebih kurang 1 tan.

Tindakan sitaan ini telah di ambil di bawah Undang-Undang Kecil 3 dan 38 Undang-Undang Kecil Tred, Perniagaan Dan Perindustrian (MDHS) 2007. Barang-barang yang di sita adalah 2 unit forklift dan 3 pallet jongkong aluminium.

Barang-barang yang telah di sita telah di bawa ke stor simpanan MDHS Di Kuala Kubu Bharu untuk simpanan dan tindakan selanjutnya.
Pendakwaan akan diambil jika didapati pemilik tanah dan pengusaha masih ingkar utk memberhentikan aktiviti perniagaan selagi tidak mendapat kelulusan MDHS.Ini berikutan kawasan pemajuan telah dizoningkan dan berstatus tanah pertanian.

Contact Us