Sabtu 29/01/2022 21:27
MENU

Dua kilang kitar semula dikenakan tindakan oleh MDHS

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) cawangan Bukit Sentosa menjalankan Operasi Penguatkuasaan Kilang Kitar Semula pada 4 September 2020 yang lalu.

Operasi dimulakan di kawasan Perindustrian Zurah, Rasa ke atas sebuah kilang yang menjalankan aktiviti melebur motherboard. Untuk makluman, kilang tersebut telah diambil tindakan sebelum ini oleh pihak Majlis dan masih didalam tempoh penggantungan lesen perniagaan. Premis telah pun ditutup pada 10 Mei – 24 Mei 2020 dan tempoh penggantungan lesen masih belum dibatalkan.

Kilang didapati masih beroperasi hasil makluman orang awam walaupun tindakan pemotongan bekalan elektrik dan air telah dilakukan bagi memastikan premis tidak menjalankan sebarang aktiviti. Namun, pemilik premis bertindak berani meneruskan operasi dengan menggunakan genset. Pihak Majlis akan membuka kertas siasatan untuk tindakan pendakwaan ke atas premis di mahkamah.

Di dalam operasi yang lain, sebuah kilang kitar semula dikenakan tindakan sitaan di Jalan Jejarum, Bukit Beruntung kerana menjalankan aktiviti kitar semula plastik. Premis tidak mempunyai kelulusan kelulusan Environmental Impact Assessment (EIA) daripada Jabatan Alam Sekitar dan turut didapati beroperasi tanpa lesen perniagaan yang sah dari MDHS.

Semasa pemeriksaan dijalankan, kilang tersebut turut melepaskan sisa effluen ke longkang seliaan majlis. Jabatan Alam Sekitar telah melak 2 unit mesin extruder dan penampalan notis Makluman Penahanan Operasi Kelengkapan di bawah Seksyen 38(1)(a),Akta 127. 2 unit forklift dan aset-aset alih di dalam premis turut disita oleh pihak Majlis di bawah Undang-undang Kecil (UUK) 38(1) Undang Kecil Pelesenan Tred,Perniagaan dan Perindustrian MDHS 2007.

Untuk tindakan selanjutnya, pihak majlis akan bekerjasama dengan Tenaga Nasional Berhad (TNB) dan Syarikat Air Selangor untuk memastikan pemotongan bekalan elektrik dan air bagi mengelakkan premis beroperasi semula.

MDHS amat menitik beratkan isu berkaitan pencemaran alam sekitar demi memastikan rakyat Hulu Selangor hidup dalam keadaan sihat dan sejahtera. Pihak Majlis tidak akan berkompromi dan tindakan penguatkuasaan akan diambil sekiranya terdapat mana-mana premis yang melakukan kesalahan tersebut.

Contact Us