Selasa 25/01/2022 07:05
MENU

Dua Premis Kedai Runcit Disita Mdhs

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

MDHS menyita dua premis kedai runcit menerusi operasi penguatkuasaan premis perniagaan yang dijalankan di sekitar Bukit Sentosa semalam.

Operasi bersepadu ini dijalankan dengan kerjasama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Angkatan Pertahanan Awam (APM) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) cawangan Bukit Sentosa.

Operasi yang bermula jam 10.30 pagi itu dimulakan di Jalan Seroja, Bukit Sentosa ke atas sebuah kedai runcit yang melakukan kesalahan meletakkan barang-barang berniaga di tempat awam tanpa kebenaran. MDHS mengambil tindakan dengan menyita barang-barang yang berada di kaki lima premis tersebut di bawah seksyen 46(1)(d), Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974.

Dalam operasi yang sama, pihak Majlis turut menyita sebuah lagi premis kedai runcit yang didapati tidak mempunyai lesen berniaga di Jalan Anggerik, Bukit Sentosa. Semasa anggota operasi tiba di lokasi, pintu premis telah dikunci dan dipercayai terdapat pekerja yang masih berada di dalam premis.Anggota operasi telah memecah masuk dengan memotong mangga yang dipasang pada pintu berkenaan menggunakan peruntukan Undang- undang Kecil 35 dan 36 (1), Undang-undang Kecil Tred, Perniagaan dan Perindustrian (MDHS) 2007 yang membolehkan pemeriksaan menyeluruh dilakukan ke dalam premis.

Setelah memasuki premis, anggota operasi mendapati terdapat 2 orang warga Indonesia yang sedang menyorok di dalam premis berkenaan. Apabila di soal oleh anggota operasi, mereka mengaku bekerja di premis tersebut.

Anggota operasi terpaksa memotong menggunakan mesin gergaji besi rak-rak, tong ikan yang diletakkan di laluan pejalan kaki yg menyebabkan kacau ganggu dan pencemaran kebersihan. Barang- barang tersebut disita di bawah Undang-Undang Kecil 3 dan 38 (1) Undang-Undang Kecil Tred, Perniagaan Dan Perindustrian (MDHS) 2007.

Keseluruhan operasi berjaya menyita sebanyak 38 barang Kesemua barang- barang yang disita telah dibawa ke stor MDHS untuk tahanan dan tindakan selanjutnya.
MDHS mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua jabatan dan agensi kerajaan yang terlibat dalam menjayakan operasi ini.

Contact Us