Jumaat 28/01/2022 04:38
MENU

INDIVIDU MEMBUANG SAMPAH HARAM DI TEMPAT KOMERSIAL DIKESAN

Tarikh Muatnaik: 02/06/2021
Tarikh Kemaskini: 11/08/2021

INDIVIDU MEMBUANG SAMPAH HARAM DI TEMPAT KOMERSIAL DIKESAN

MDHS mengesan beberapa individu yang didapati telah melakukan kesalahan membuang sampah secara haram di sekitar dataran Bukit Sentosa. Beberapa keping gambar dan rakaman video aktiviti tersebut berjaya dirakam oleh orang awam dan pihak majlis akan menjalankan siasatan sehingga pesalah berjaya ditangkap. 

Sifat tidak bertanggungjawab seperti inilah menyebabkan Hulu Selangor tidak dapat mengekalkan kebersihan di kawasan komersial, walaupun kerja kutipan sisa pepejal dan pembersihan sapuan jalan dilaksanakan setiap hari. 

Tindakan tidak bertanggungjawab membuang sampah daripada kenderaan di tempat yang tidak dibenarkan seringkali menimbulkan kacauganggu bau dan pemandangan sehingga penduduk sekitar terpaksa membuat aduan kerana tidak selesa. 

Yang Dipertua MDHS, Dr. Mohd Azhar bin Mohamed Ali berkata, Pihak Majlis Daerah Hulu Selangor tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas kepada pihak yang membuang sampah ditempat yang tidak dibenarkan.

Menurut UUK Pemungutan, Pembuangan dan Pelupusan Sampah-Sarap (MDHS) 2007, tiada seorang pun dibenarkan membuang apa-apa sampah di mana-mana tempat awam atau mana-mana tempat yang tidak ditetapkan oleh Majlis sebagai tempat membuang sampah. 

Katanya, pesalah boleh didenda sekiranya disabitkan tidak melebihi RM2000 atau dipenjara dalam tempoh tidak melebihi 1 tahun, atau kedua-duanya sekali. Dan kesalahan ini boleh dikompaun dengan jumlah tidak melebihi RM1000.

“Orang ramai dinasihat menjaga dan memelihara kebersihan selain bekerjasama menyalur maklumat supaya aktiviti pembuangan sampah haram dapat dibendung.” katanya lagi. 

Kepada sesiapa yang melihat perkara ini berlaku, sila laporkan ke Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (JPSPPA) MDHS di talian 03-60641050 atau emel ke jpsppamdhs@gmail.com.

Contact Us