Selasa 25/01/2022 07:56
MENU

Kenyataan Akhbar D.y.m.m. Sultan Selangor Sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Yang Ke 75 D.y.m.m. Sultan Selangor Bagi Tahun 2020

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

Bismillahir Rahmanir Rahim

Alhamdullilah, Beta bersyukur kehadrat Allah Subhanahu Wata’ala kerana dengan limpah kurnia dan rahmatNya, Beta dapat menyambut Ulang Tahun Hari Keputeraan Beta yang ke 75 pada tahun 2020.

Adalah dengan ini Beta memaklumkan bahawa di dalam keadaan Negara berhadapan dengan wabak Covid-19 ini, Beta telah mengambil keputusan untuk tidak mengadakan sebarang istiadat semasa Hari Keputeraan Beta pada tahun ini, namun Istiadat Penganugerahan dan Pengurniaan Darjah dan Bintang Kebesaran Negeri Selangor akan dilaksanakan pada tarikh yang akan ditetapkan bergantung kepada keadaan semasa wabak Covid-19 ini.

Seperti yang rakyat Beta sedia maklum, sepanjang tahun 2020 ini kita telah diberi ujian oleh Allah Subhanahu Wata‘ala dengan pelbagai dugaan dan cabaran terutama sekali cabaran berdepan dengan wabak Covid-19 yang melanda dunia. Menambahkan lagi ketakutan dan keresahan kita ialah apabila musuh yang kita sedang hadapi ini tidak dapat kita lihat dengan mata kasar dan telah mengakibatkan jangkitan ke seluruh dunia sehingga ke hari ini kepada seramai lebih 67 juta orang serta kematian yang telah mencecah angka lebih 1.5 juta orang. Angka ini akan terus bertambah dari sehari ke sehari dan tentunya amat membimbang dan merisaukan kita semua kerana kita masih tidak pasti bilakah wabak ini akan berakhir.

Gejala wabak Covid-19 ini telah banyak mengubah corak kehidupan seharian kita sehingga memaksa kita untuk menerima hakikat menjalani kehidupan norma baru di dalam kehidupan seharian kita.

Wabak Covid-19 ini telah membawa kesan ekonomi yang terjejas teruk bukan sahaja kepada Negara kita malah kepada seluruh Negara di dunia ini. Akibat ekonomi Negara yang terjejas teruk ianya telah mengakibatkan ramai di kalangan rakyat Beta yang telah terjejas pendapatan mereka dan ada yang telah kehilangan pekerjaan dan sumber pendapatan. Lantaran itu sebahagian besar rakyat Beta kini menghadapi masalah kesempitan hidup dan kesukaran untuk menampung kos sara hidup seharian.

Beta amat terkesan dan merasa simpati dengan keadaan kehidupan yang rakyat Beta hadapi buat masa ini. Beta sentiasa mengambil berat dan memantau masalah rakyat Beta dengan sering mengingatkan Y.A.B. Dato’ Menteri Besar Selangor dan kerajaan Beta agar menyelami masalah rakyat dan mencari jalan bagi mengatasi masalah ekonomi yang sedang dihadapi oleh rakyat Beta. Beta menyeru kepada pemimpin politik untuk turun bersama rakyat bagi mengenalpasti masalah rakyat dan berusaha keras ke arah membantu mengatasi masalah mereka terutama mereka yang terjejas teruk akibat wabak Covid-19 ini. Beta sebagai Sultan di Negeri Selangor turut sama merasakan segala penderitaan rakyat dan sentiasa inginkan kesejahteraan dan kemakmoran rakyat Beta terpelihara.

Beta mengharapkan rakyat Beta dapat terus bersabar dan tenang di dalam menghadapi segala dugaan ini dan sentiasa berdoa ke hadrat Allah Subhanahu Wata’ala agar musibah yang menimpa kita semua segera di angkat dan dikembalikan semula kehidupan kita seperti sediakala. Beta mohon agar rakyat Beta yang beragama Islam untuk sentiasa berdoa dan bersolat hajat dan bagi rakyat Beta yang bukan beragama Islam untuk turut sama berdoa mengikut fahaman agama masing-masing.

Di kesempatan ini Beta ingin mengucapkan penghargaan Beta kepada para doktor, jururawat, kakitangan hospital serta barisan hadapan yang telah melaksanakan tugas mereka tanpa mengenal penat-lelah bagi merawat mereka yang dijangkiti dengan wabak Covid-19 serta mencegah penularan wabak ini. Segala pengorbanan mereka amat Beta hargai dan Beta mendoakan agar Allah sentiasa memelihara kesihatan para petugas barisan hadapan agar tugas dan usaha mereka dapat diteruskan.

Oleh itu bagi menghargai jasa mereka yang telah berkorban ini, Beta telah berkenan untuk menganugerahkan kepada mereka dengan bintang kebesaran dan pingat-pingat Negeri Selangor. Semoga dengan penganugerahan ini akan dapat menaikkan semangat petugas hadapan ini untuk meneruskan tugas mereka dengan penuh dedikasi.

Akhir kata, Beta ingin mengingatkan semua rakyat Beta agar terus menjalani kehidupan dengan penuh disiplin dalam norma baru dan mematuhi dengan ketat segala SOP yang telah ditetapkan oleh pihak Kementerian Kesihatan dan pihak berkuasa. Beta mengharapkan risiko jangkitan wabak Covid-19 ini dapat dikurangkan dan seterusnya dapat dihapuskan penularannya di Negara kita.

Beta berdoa ke hadrat Allah Subhanahu Wa Taala agar Negeri Selangor dan rakyat yang Beta kasihi sentiasa dipelihara dari sebarang mala petaka dan musibah.

Wabillahi Taufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh.

“PERTAHAN DAN SETIA KEPADA AGAMA ISLAM”

“BERKHIDMAT KEPADA RAKYAT DAN NEGARA”

D.Y.M.M. SULTAN SHARAFUDDIN IDRIS SHAH ALHAJ, SULTAN SELANGOR

Contact Us