Sabtu 29/01/2022 22:10
MENU

Kenyatan Media Kilang Melebur Tembaga Disita oleh MDHS

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Sebuah kilang melebur tembaga di kawasan Perindustrian Zuhrah, Rasa telah disita apabila didapati beroperasi tanpa lesen di dalam satu operasi bersepadu yang dijalankan oleh Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) dengan kerjasama Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Ibu Pejabat Daerah, Polis Diraja Malaysia, Kuala Kubu Bharu.

Semasa anggota operasi tiba di lokasi, pintu utama kilang masih berkunci menggunakan mangga (padlock) yang di pasang MDHS sebelum ini. Walau bagaimanapun, anggota operasi mendapati terdapat beberapa pekerja warga asing sedang melarikan diri dan premis beroperasi seperti biasa.

Hasil pemeriksaan mendapati terdapat beberapa pallet jongkong tembaga yang telah siap di proses diletakkan berhampiran bangunan kilang. Selain itu,

Anggota PDRM turut menjumpai 16 orang pekerja warga asing yang terdiri daripada warga cina dan india berada di dalam bilik pekerja yang berada di dalam kawasan kilang. Kesemua pekerja telah dikumpulkan untuk pemeriksaan dokumen perjalanan (pasport).

Pemeriksaan susulan ini dilakukan di dalam kawasan premis menggunakan peruntukan Undang-undang Kecil 35 dan 36, Undang-undang Kecil Tred, Perniagaan dan Perindustrian(MDHS) 2007.

Anggota operasi telah menyita 3 buah forklift, 2 buah set generator, 20 jongkong tembaga dan beberapa jenis peralatan yang digunakan untuk meleburkan tembaga terbabit.

Kesemua barang ini telah disita berpandukan kepada undang2 kecil 38(1), undang2 kecil Tred, Perniagaan dan Perindustrian(MDHS) 2007.

Disamping itu, anggota operasi juga telah menyerahkan notis arahan untuk memberhentikan operasi kepada wakil pengurusan kilang berkenaan.

Contact Us