Selasa 25/01/2022 07:49
MENU

Kilang Dikenakan Tindakan Penutupan Oleh MDHS

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Satu Operasi serbuan kilang yang melanggar arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) telah dilaksanakan di Hulu Selangor semalam.

Operasi selama 1 jam ini telah diketuai oleh Khairul Nizam Mohamed Khanafi, Penolong Pegawai Penguatkuasa Kanan MDHS dengan kekuatan anggota seramai 20 orang yang terdiri daripada beberapa agensi antaranya Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS), Pejabat Daerah dan Tanah Hulu Selangor (PTDHS) serta anggota Task Force dari Ibu Pejabat Polis Daerah Hulu Selangor.

Operasi telah dijalankan selepas mendapat aduan awam berkenaan sebuah kilang kertas yang masih beroperasi sepanjang tempoh PKP dilaksanakan di Mukim Rasa. Anggota operasi telah melakukan pemeriksaan dan mendapati kilang tersebut masih beroperasi dan sedang menguruskan kemasukan sisa plastik ke dalam premis tersebut.

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) pernah mengeluarkan arahan lisan kepada wakil pengurusan syarikat pada 3 April 2020 yang lalu agar memberhentikan operasi kerana premis tersebut tiada di dalam senarai premis yang dibenarkan oleh Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dalam tempoh PKP dilaksanakan. Walau bagaimanapun, pengusaha kilang didapati tidak mengendahkan arahan tersebut dan melanggar arahan PKP yang ditetapkan oleh Kerajaan Malaysia.

Seramai 23 orang pekerja yang berada di dalam premis yang terdiri daripada warga tempatan dan asing telah di tahan oleh pihak polis dan di bawa ke IPD Hulu Selangor untuk tindakan susulan.

Pengusaha kilang juga didapati melanggar syarat kelulusan lesen iaitu menjalankan aktiviti kitar semula plastik sedangkan aktiviti yang diluluskan oleh MDHS adalah kitar semula kertas.

MDHS telah mengambil tindakan dengan memberikan notis penutupan premis serta merta dan pintu kilang telah di tutup menggunakan pita kuning. Tindakan di ambil di bawah Undang-undang Kecil Tred 43 (1)(a) dan (b) Undang-undang Kecil Tred Perniagaan dan Perindustrian (MDHS) 2007.

Contact Us