Khamis 27/01/2022 05:04
MENU

Kilang Kitar Semula Timah Disita Mdhs

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Sebuah kilang memproses kitar semula timah dikesan oleh Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) yang beroperasi secara haram di Mukim Rasa, semalam.

Operasi bermula pukul 3 petang dan berakhir tiga jam kemudian itu membabitkan 20 anggota yang terdiri daripada 17 orang kakitangan MDHS dan 3 anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM).
Semasa pemeriksaan dijalankan, didapati pintu utama premis berkunci dan anggota operasi terpaksa pecah masuk kerana premis tersebut dipercayai masih beroperasi. Walau bagaimanapun, para pekerja sempat melarikan diri berdasarkan kesan pergerakan forklift dan juga tempat melebur timah yang masih panas dan berasap.

Hasil pemeriksaan telah menemui beberapa pallet jongkong timah di dalam gudang berkenaan. Pihak majlis telah mengambil tindakan dengan menyita sebanyak 2 buah forklift dan sejumlah jongkong timah yang dianggarkan mempunyai berat 890 kg.

Tindakan diambil di bawah Undang-undang Kecil (UUK)3 & 38(1), Undang-undang kecil Tred Perniagaan dan Perindustrian MDHS 2007. Kilang ini juga didapati melanggar perintah arahan Perintah Kawalan Pergerakan yang diumumkan oleh kerajaan malaysia. Kesemua barang telah di bawa ke stor MDHS untuk tahanan dan tindakan selanjutnya.

Para pengilang dan peniaga diingatkan untuk mematuhi arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang telah dikeluarkan oleh pihak kerajaan. Hanya peniaga dan pengilang yang diberikan kebenaran oleh Majlis Keselamatn Negara (MKN) dan juga Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) diberikan kebenaran beroperasi seperti biasa.

Tindakan sitaan akan dilaksanakan jika premis mereka tidak berlesen dan yang berlesen pula lesen akan digantung dan di batalkan. Pihak MDHS juga akan melaksanakan operasi bersepadu dengan agensi yang berkaitan terhadap peniaga dan pengilang yang ingkar arahan PKP dari semasa ke semasa.

MDHS memberikan amaran kepada mana mana kilang/ perniagaan yang mahu beroperasi di Hulu Selangor perlulah menjalankan operasi secara sah dan mengikut peraturan yang telah ditetapkan.

Kilang diwajibkan memohon Kebenaran Merancang (KM) dan mendapatkan sokongan dan pengesahan Jabatan Alam Sekitar (JAS) terlebih dahulu sebelum memohon lesen dengan pihak MDHS.

Kegagalan pihak kilang mematuhi syarat – syarat ini , tindakan pendakwaan bakal diambil di bawah Seksyen 26(1) Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 [Akta 172].

Contact Us