Sabtu 29/01/2022 21:17
MENU

Kilang lebur aluminium disita oleh MDHS

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS), dengan kerjasama Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) menjalankan Operasi Penguatkuasaan Kilang Melebur Aluminium di Jalan Stesen Rasa, Rasa pada 24 September 2020.

Operasi dijalankan hasil aduan yang diterima oleh pihak majlis berkaitan aktiviti sebuah premis yang menjalankan aktiviti melebur aluminium yang menyebabkan kacau ganggu bau kepada penduduk sekitar.

Semasa pemeriksaan dijalankan, anggota operasi mendapati premis beroperasi tanpa lesen perniagaan pihak majlis dan tidak mempunyai kelulusan ‘Environmental Impact Assessment’ (EIA) daripada Jabatan Alam Sekitar (JAS) bagi menjalankan aktiviti tersebut.

Premis turut melakukan pencemaran alam sekitar dengan melaksanakan aktiviti melebur aluminium kepada jongkong tanpa sistem tapisan udara yang mencukupi. Pihak Majlis mengambil tindakan dengan menyita 3 unit forklift dan 2 palet jongkong aluminium di bawah Undang-undang Kecil (UUK) 38(1) Undang Kecil Pelesenan Tred,Perniagaan dan Perindustrian (MDHS) 2007. Kesemua barang yang disita telah dibawa ke pusat tahanan Majlis untuk tindakan selanjutnya.

Pihak Majlis mengesyorkan pemotongan bekalan elektrik dan air di premis tersebut bagi mengelakkan premis beroperasi semula. Pemantauan semula juga akan dilakukan bersama pihak Jabatan Alam Sekitar (JAS) dalam memastikan tiada lagi pencemaran yang dilakukan oleh premis.

Contact Us