Khamis 20/01/2022 12:51
MENU

Kilang Melebur Aluminium Dikenakan Tindakan Pemotongan Bekalan Elektrik Oleh MDHS

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) dengan kerjasama Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah menjalankan Operasi Bersepadu Kilang Melebur Aluminium kepada Jongkong di Kawasan Rasa, Hulu Selangor pada 23 Oktober 2020.

Operasi yang bermula jam 9.30 malam itu telah memeriksa 3 premis kilang melebur aluminium iaitu dua (2) di kawasan Perindustrian Zuhrah dan satu (1) di Jalan Stesen Rasa. Hasil siasatan mendapati kilang di kawasan Perindustrian Zuhrah tidak beroperasi semasa operasi dijalankan.

Walau bagaimanapun, semasa anggota operasi tiba kilang di Jalan Stesen Rasa, premis seperti sedang beroperasi namun lampu ditutup semasa siasatan dijalankan. Anggota operasi telah menghubungi pemilik premis untuk hadir ke lokasi dan wakil pihak syarikat telah hadir di premis.

Mereka menyatakan kilang tersebut telah disewakan dan pengusaha yang menyewa di kilang tersebut telah menggunakan premis ini untuk kerja melebur. Pengusaha berkenaan telah diarahkan keluar secara lisan oleh pemilik syarikat, namun gagal mendapatkan kerjasama.

Premis telah melakukan kesalahan kerana menjalankan aktiviti tanpa lesen MDHS dan tiada kelulusan Environmental Impact Assessment ( EIA) dari Jabatan Alam Sekitar (JAS) bagi melakukan kerja-kerja melebur.

Tindakan jabatan terlibat mengesyorkan agar premis menghentikan sewaan kepada pengusaha kilang melebur aluminium dalam masa terdekat dan menghentikan operasi melebur sediada. Pemotongan bekalan elektrik oleh Tenaga Nasional Berhad (TNB) juga akan dilakukan pada 27 Oktober 2020 bagi memastikan premis tidak beroperasi semula.

Pihak Jabatan akan melaksanakan pemantauan ulangan secara mengejut bagi setiap premis kilang berkenaan, dan sekiranya kesalahan berulang, tindakan sita harta alih, serta pemotongan bekalan air akan dilaksanakan selain pembukaan Kertas Siasatan (IP) bagi setiap kes.

Contact Us