Khamis 27/01/2022 04:53
MENU

Lapan Premis Diperiksa Dalam Operasi Penguatkuasaan Oleh Mdhs

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Editor,

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) menjalankan operasi pemeriksaan penguatkuasaan ke atas 8 buah premis di kawasan sekitar Apartmen Teratai dan Apartment Anggerik, Taman Bunga Raya, Bukit Beruntung pada 2 Julai 2020.

Seramai 41 anggota operasi yang terlibat didalam operasi tersebut yang terdiri daripada 35 kakitangan MDHS, 4 anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM), dan 2 pegawai Polis Diraja Malaysia (PDRM) cawangan Bukit Sentosa.

Operasi yang bermula jam 10.30 pagi itu dimulakan ke atas premis kedai runcit di Apartment Teratai yang didapati telah melakukan kesalahan meletakkan barang-barang berniaga di tempat awam tanpa kebenaran MDHS.

Semasa pemeriksaan dilakukan, pemilik ada menampal permit kaki lima di hadapan kedai tetapi permit tersebut telah tamat tempoh iaitu pada 18/6/2019. Semua barangan premis di tempat awam telah disita di bawah seksyen.46(1)(d), Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974.

Premis turut diberi notis penutupan selama 14 hari kerana didapati telah menjalankan operasi premis perniagaan runcit tidak mengikut syarat kebersihan dan gagal mematuhi Standard Operasi Prosedur (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan yang memerlukan pengunjung menulis maklumat diri dan memeriksa suhu badan sebelum masuk kedalam premis.

Tindakan penutupan premis turut diambil ke atas sebuah premis di kawasan yang sama kerana didapati melepaskan sisa effluen ke longkang dan terdapat najis tikus di sekitar dalam premis. Tindakan penutupan diambil di bawah undang-undang kecil 43(1)(a) dan (b), Undang-undang Kecil Pelesenan, Perniagaan dan Perindustrian (MDHS) 2007.

Premis juga melakukan kesalahan membina binaan di tempat awam dan notis merobohkan binaan tersebut turut diberikan kepada pemilik premis. Anggota operasi turut memeriksa premis yang berdekatan dan 2 premis lesen perniagaan di rampas kerana didapati ‘dialibabakan’ oleh pemilik.

Dalam operasi yang sama di Apartment Anggerik, 1 lagi premis ditutup atas kesalahan yang sama dan turut didapati berniaga di tempat awam tanpa permit MDHS.

Kesemua barang- barang yang disita telah dibawa ke stor MDHS untuk tahanan dan tindakan lanjut

Contact Us