Jumaat 28/01/2022 04:58
MENU

Lawatan Kerja Menteri Pelancongan, Seni Dan Kebudayaan Malaysia Ke Bukit Fraser Dan Perigi Tujuh, Serendah

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

LAWATAN KERJA MENTERI PELANCONGAN, SENI DAN KEBUDAYAAN MALAYSIA KE BUKIT FRASER DAN PERIGI TUJUH, SERENDAH

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) menerima kunjungan Lawatan Kerja Menteri Pelancongan, Seni dan Kebudayaan, Datuk Seri Nancy Shukri ke Hulu Selangor bagi meninjau potensi pembangunan aktiviti pelancongan di Daerah Hulu Selangor pada 12 Disember 2020.

Lawatan kerja selama sehari itu telah melawat beberapa lokasi pelancongan yang berpotensi menjadi tumpuan orang ramai sekiranya hadir ke Hulu Selangor antaranya Rumah Seri Berkat, Bukit Fraser, Perigi Tujuh, Serendah, KKB Paragliding Park, Kawasan Tapak Jejak Warisan dan Street Art, Pekan Kuala Kubu Bharu.

Turut serta dalam lawatan, YB Tuan Hee Loy Sian, Exco Pelancongan Negeri Selangor, YB Puan June Leow Hsiad Hui, Ahli Parlimen Hulu Selangor dan Tuan Dr. Mohd Azhar Bin Mohamed Ali, Yang Dipertua MDHS.

Antara menjadi tumpuan utama dalam lawatan tersebut adalah Perigi Tujuh, Serendah. Menteri Pelancongan, Seni dan Kebudayaan Datuk Seri Nancy Shukri, berkata,tersebut merupakan antara 11 butiran di Daerah Hulu Selangor yang berada dalam senarai inventori Jabatan Warisan Negara itu mengikut Akta Warisan Kebangsaan 2005 (Akta 645) bagi tujuan penyelidikan sebelum diwartakan.

“Jika memenuhi kriteria, tapak ini boleh dicadangkan untuk diangkat statusnya menjadi warisan kebangsaan. Pewartaan ini boleh memberi nilai tambah kepada tarikan sektor pelancongan selain untuk memelihara dan melindungi khazanah warisan yang terdapat di tapak perigi tujuh itu,” katanya dalam satu kenyataan.

Yang Dipertua MDHS, Tuan Dr. Mohd. Azhar bin Mohamed Ali berkata, sebagai Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di daerah ini, MDHS amat berbesar hati dengan kehadiran YB Menteri dan diharapkan dapat membantu pihak MDHS untuk memaju dan mengkomersialkan industri ekopelancongan yang unik di daerah ini. Secara tidak langsung dapat meningkatkan bilangan pelancong yang hadir.

Menurutnya lagi, bukan sahaja terdapat banyak tapak warisan bersejarah malah Hulu Selangor juga menjadi tumpuan pengunjung untuk melakukan aktiviti sukan lasak seperti hiking, water-rafting, cycling dan paragliding. Elemen-elemen ini menjadikan daerah ini unik dan lain daripada tempat pelancongan yang lain.

Ribuan terima kasih kepada YB Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia yang telah mengadakan lawatan kerja ke Daerah Hulu Selangor bersama Pengurusan Tertinggi Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia (MOTAC) serta Tourism Selangor, katanya lagi.

Contact Us