Selasa 25/01/2022 09:51
MENU

Lawatan Teknikal Kawasan Peranginan Tanah Tinggi bagi Rancangan Kawasan Khas Genting Highlands kawasan Hulu Selangor

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Lawatan yang diketuai oleh Tuan Yang Dipertua MDHS, Tuan Dr. Mohd Azhar Mohamed Ali serta Pengarah dan ketua Jabatan MDHS.
Rancangan Kawasan Khas ( RKK) bagi kawasan Genting Highlands melibatkan kawasan Hulu Selangor dengan keluasan 788 hektar. RKK merupakan satu pelan perancangan tindakan khusus dengan pengolahan terperinci untuk memulihara dan menguruskan sesebuah kawasan.
RKK juga berfungsi sebagai panduan terperinci bagi kawalan perancangan untuk kawasan yang telah dikhaskan selain merupakan kaedah penyelesaian kepada isu- isu utama.
Lawatan melibatkan kawasan Hulu Selangor iaitu Strawberi Farm dan Hotel Highlands. Lawatan ini juga merupakan sebahagian daripada Program Publisiti Awal selaras dengan Seksyen 12A, Akta Perancangan Bandar dan Desa 1976 bersama pemegang taruh. Lawatan bermula dengan meninjau pembangunan di sekitar sempadan Selangor- Pahang yang mana terletaknya Strawberi Farm yang diusahakan oleh Encik Cassie Chong. Rombongan turut diberi taklimat mengenai pembangunan Genting Highlands oleh Encik Izwan Loke, Timbalan Presiden Pembangunan dan Kejuruteraan Genting Malaysia . Taklimat mengenai Penyediaan RKK Genting Highlands disampaikan oleh Encik Mohamed Zamri Mohd Zain, Pengarah Pejabat Projek Zon Tengah, PLANMalaysia.

Contact Us