Sabtu 29/01/2022 21:39
MENU

Majlis Pertukaran Memorandum of Understanding (MoU) di antara Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) dan Malaysian Green Technology and Climate Change Centre (MGCC)

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

27 Februari 2020 (Khamis)
10. 00 Pagi
Putrajaya Marriott Hotel, IOI Resort City

Majlis Pertukaran Memorandum of Understanding (MoU) di antara Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) dan Malaysian Green Technology and Climate Change Centre (MGCC). MoU telah disampaikan oleh En Shamsul Bahar bin Mohd Nor, Chief Executive Officer MGCC kepada Tuan Shukri bin Mohamad Hamin, Yang DiPertua MDHS bagi PBT terpilih My Relamp Project yang telah berlangsung di Putrajaya Marriott Hotel.

MDHS juga telah menerima plak National Building Energy Label bagi PBT terpilih oleh Suruhanjaya Tenaga, MESTECC yang telah disampaikan oleh En. Zulkiflee Umar, Timbalan Pengarah, Unit Kecekapan dan Pemuliharan Tenaga (ST) dengan pencapaian penarafan 3 Bintang.

Majlis Daerah Hulu Selangor antara 4 Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) Malaysia yang terpilih untuk Perintis bg My Relamp Project yang terdiri daripada Majlis Bandaraya Ipoh (MBI), Majlis Perbandaran Langkawi (MPLBP) dan Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG).

Projek MyRelamp merupakan projek rintis bagi pelaksanaan Perolehan Hijau Kerajaan (GGP) di peringkat Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) melalui aktiviti penukaran lampu biasa kepada lampu cekap tenaga dalam usaha menyokong inisiatif bandar rendah karbon. Projek ini dibiayai oleh Kementerian Hal Ehwal Ekonomi (MEA) dengan kerjasama Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), sebuah agensi pakar teknikal yang dilantik oleh Kerajaan Jerman. MEA telah melantik Malaysian Green Technology and Climate Change Centre sebagai agensi pelaksana projek.

Turut serta hadir pada Majlis tersebut adalah terdiri daripada Puan Azlina binti Mokhtar, Pengarah Perancang Bandar, En. Nurazhar Mohammad Jaini, Pen. Peg. Pegawai Perancang Bandar, En Mohd Nizwan Ismail, Pen. Peg. Perancang Bandar, En Mozaid Mohamad, Pen. Jurutera dan Pn Nurul Izzati Bahari, Pen. Jurutera.

Contact Us