Selasa 25/01/2022 09:55
MENU

MDHS arah dua kilang henti operasi, langgar arahan PKP

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

HULU SELANGOR: Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) mengeluarkan notis amaran memberhentikan operasi dua kilang kitar semula di Rasa dan Bukit Beruntung yang tidak mendapat kebenaran kerajaan sepanjang arahan Perintah Kawalan Keselamatan (PKP) membendung COVID-19 ketika ini.

Yang Dipertuanya, Shukri Mohamad Hamim berkata, operasi bersepadu disertai 36 anggota dan penguatkuasa bermula jam 9 pagi hingga 5 petang semalam, bertujuan memastikan premis dan kilang yang beroperasi mendapat kebenaran Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) serta Majlis Keselamatan Negara (MKN) ketika PKP ini.

Katanya, sembilan premis berjaya diperiksa dan dipantau petugas daripada MDHS, Pejabat Tanah serta Daerah Hulu Selangor (PTDHS) dan Polis Diraja Malaysia.

”Modus operandi operasi kali ini memberi tumpuan kepada kilang yang gagal mematuhi arahan sepanjang tempoh PKP ketika ini.

”Kawasan yang dipantau termasuklah Pusat Perindustrian Zurah Rasa, Zon Perindustrian Jalan Jasmine, Kemuning, Kenanga dan Azalea di Bukit Beruntung, kawasan Perindustrian Sungai Choh dan Perkampungan Perabot Hulu Yam,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Beliau berkata, berdasarkan pemantauan dan pemerhatian mereka hampir 98 peratus premis berkenaan mematuhi arahan PKP dengan menjalankan langkah pencegahan mengikut Standard Prosedur Operasi (SOP) yang betul dan terkawal bagi membendung wabak COVID-19 ini.

Katanya, dua kilang yang gagal mematuhi dan berdegil dengan arahan kerajaan diberikan amaran tegas agar memberhentikan operasi mereka dengan segera.

”MDHS akan mengenakan tindakan susulan lebih tegas termasuklah menyaman premis dan juga menggantung lesen perniagaan sekiranya masih ingkar arahan dengan meneruskan operasi mereka.

”Kami berterima kasih dan mengucapkan tahniah kepada premis dan kilang yang mematuhi arahan PKP dan memberikan kerjasama baik ketika diperiksa,” katanya.

Contact Us