Ahad 23/01/2022 14:28
MENU

MDHS Jalan Operasi Perobohan Garaj Haram

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) menjalankan operasi meroboh struktur tanpa kebenaran di atas rezab kerajaan di kawasan Batang Kali bermula pada 22 hingga 24 Jun 2020.

Keputusan tindakan perobohan diambil berdasarkan lawatan tapak operasi khas denggi lorong belakang dan garaj haram di sekitar Jalan Meranti, Batang Kali pada 22 Januari 2020.

Susulan itu, pihak Majlis telah mengeluarkan notis arahan membuka/ meroboh struktur yang tidak dibenarkan oleh Majlis dalam tempoh 30 hari pada 5 Februari 2020 kepada 81 pemilik struktur. Tindakan diambil di bawah Seksyen 46(1) (a) iaitu halangan di tempat awam Akta Jalan, Parit dan Bangunan 1974 (Akta 133).

Semalam, 2 lokasi perobohan telah dijalankan iaitu di Jalan Meranti 8 dan 6 yang melibatkan 20 struktur binaan (garaj) dirobohkan. Walau bagaimanapun, terdapat segelintir penduduk yang telah mengambil tindakan dengan membuka sendiri binaan struktur setelah notis diterima. Operasi perobohan seterusnya akan dilakukan sehingga ke hari esok.

Di dalam operasi ini, pihak Majlis telah menggunakan 4 jentera _backhoe_ dan 4 lori bagi meroboh dan mengangkut sisa perobohan untuk dibuang di tapak pelupusan Sungai Sabai.

Sehingga kini, operasi perobohan berjalan lancar yang dikendalikan oleh Jabatan Bangunan MDHS bersama Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal & Pembersihan Awam dan Anggota Penguatkuasaan.

Orang ramai digesa dapat mematuhi arahan agar tidak membina sebarang struktur di kawasan yang tidak dibenarkan dan tindakan tegas bakal dikenakan kepada mereka yang ingkar.

Contact Us