Selasa 25/01/2022 09:18
MENU

MDHS Merangkul dua Anugerah Emas

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) telah menghantar 2 kumpulan ke Regional Innovation Showcase on Team Excellence Showcase (RISTEx) Wilayah Selatan yang telah diadakan selama 2 hari bermula pada 22 hingga 23 September 2020 yang lalu.

MDHS menerusi kumpulan IT Crew dengan produk Kamera solar pintar 2.0 dan Projek D produk Sistem Sewaan secara Autodebit telah menyertai pertandingan ini yang telah diadakan secara dalam talian pada 22 september 2020. Pada Julai yang lalu, kumpulan yang sama telah menyertai Mini Konvensyen Team Excellent ( MTEx) dan berjaya merangkul Anugerah Emas.

Konvensyen yang sepatutnya diadakan secara fizikal tidak dapat diadakan pada tahun ini berikutan penularan pandemik COVID-19, secara tidak langsung mengubah format pertandingan. Peserta dikehendaki menyediakan video penerangan berkaitan produk kepada penganjur seterusnya di sesi yang lain peserta diberikan penilaian oleh juri melalui sesi soal jawab secara atas talian.

Kedua-dua kumpulan sekali lagi telah berjaya membawa pulang dua Anugerah Emas seterusnya melayakkan diri ke Annual Productivity and Innovation Conference & Exposition (APIC) yang akan diadakan pada 17 hingga 19 november 2020 nanti. Pemenang telah membawa pulang plak dan sijil penyertaan.

Oleh kerana pertandingan adalah secara maya, Malaysia Produktiviti Corporation (MPC) selaku pihak penganjur tidak dapat menyampaikan hadiah kepada pemenang. Oleh yang demikian, majlis ringkas penyampaian anugerah bagi menghargai kemenangan kedua-dua kumpulan telah diadakan pada 30 Oktober 2020 di Dewan Mesyuarat, MDHS yang disampaikan oleh Yang Dipertua MDHS,Tuan Dr. Mohd Azhar Mohamed Ali.

Tuan Dr. Mohd Azhar menzahirkan harapan beliau agar setiap warga MDHS dapat meningkatkan mutu perkhidmatan dengan menyelitkan elemen kreativiti dan inovasi dalam kerja seharian. Selain itu, penghasilan projek inovasi bukanlah sekadar pertandingan semata-mata, tetapi menjadi komitmen dan inisiatif bagi meningkatkan budaya kualiti di tempat kerja, menjimatkan kos, meningkatkan efisien dan memberi memberi manfaat kepada organisasi.

Sebagai contoh, produk yang dihasilkan seperti produk kamera solar pintar 2.0 yang dicipta bagi mengatasi masalah pembuangan sampah haram, vandalisme dan kecurian manakala sistem sewaan auto debit untuk meningkatkan kutipan hasil sewaan dalam pada masa yang sama dapat mengurangkan tunggakkan sewaan di Hulu Selangor. Produk-produk ini menunjukkan komitmen yang tinggi pihak warga MDHS dalam meningkatkan tadbir urus yang cekap dan berinovasi.

Tuan Dr. Mohd Azhar turut mengucapkan tahniah kepada pemenang yang mengharumkan nama MDHS dan kejayaan ini seharusnya menjadi motivasi kepada semua warga MDHS untuk terus meningkatkan lagi daya kreativiti dalam mencapai sebuah organisasi yang cemerlang dan seiring dengan arus pemodenan zaman kini.

Disediakan oleh :
Bahagian Korporat
Majlis Daerah Hulu Selangor

Contact Us