Khamis 20/01/2022 12:42
MENU

Mdhs Prihatin Hulurkan Bantuan Sempena Perintah Kawalan Pergerakan (Pkp)

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) mengambil inisiatif dengan memberi sumbangan khas kepada golongan yang memerlukan susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan akibat penularan jangkitan Covid-19.

Bantuan sosial ini merupakan inisiatif tambahan MDHS, bagi membantu golongan memerlukan, khususnya mereka yang tidak dapat bekerja atau menjana pendapatan sepanjang pelaksanaan perintah berkenaan, selama 14 hari bermula dari 18 Mac sehingga 31 Mac depan.

Tiada proses permohonan diperlukan, kerana pihak MDHS melalui Jawatankuasa Bencana Daerah akan mengagihkan terus kepada penerima yang layak khususnya warga emas,orang kurang upaya dan penjaja kecil serta individu yang bergantung kepada gaji harian. Penerima tidak perlu hadir ke mana-mana pejabat kerajaan untuk urusan bantuan ini kerana agihan bantuan akan dibuat secara terus ke rumah mereka.

Pihak Majlis juga akan menyelaraskan senarai penerima bersama Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Lembaga Zakat Selangor (LZS) dan Pejabat Parlimen untuk mengelakkan pertindihan nama penerima melalui Jawatankuasa Bencana Daerah.

Shukri Mohamad Hamin, Yang Dipertua MDHS berkata,”Kita faham (mereka) dengan masalah yang dihadapi oleh masyarakat terutamanya golongan peniaga dan penjaja kecil yang tidak dapat berniaga gerai makan, tak dapat buka gerai, bahan-bahan makanan yang telah dibeli mungkin akan rosak dan sebagainya. Kita harapkan, bantuan seperti ini dapat memudahkan ataupun meringankan beban golongan ini”.

“Beberapa petugas majlis terlibat dalam menguruskan sumbangan dalam bentuk barangan asas dari rumah ke rumah seperti beras, sardin, bihun, telur, gula, garam, kicap dan minyak. Pemberian sumbangan ini telah bermula pada 23 Mac 2020 dan akan dijalankan secara berperingkat. Sehingga kini, seramai 50 buah keluarga telah menerima sumbangan”, katanya lagi.

Program ini turut mendapat kerjasama daripada barisan Ahli Majlis yang sama-sama menghulurkan sumbangan dan bantuan kepada yang memerlukan di masjid-masjid antaranya Masjid Serendah, Masjid Bandar Baru Batang Kali, Masjid Saidina Ali, Bukit Sentosa dan beberapa tempat lagi.

Selain itu, barisan petugas MDHS juga mengingatkan kepada penerima bantuan khas ini perlu patuh kepada Perintah Kawalan Pergerakan yang sedang berkuatkuasa dan menasihatkan orang awam agar tidak keluar dari rumah dan mengamalkan langkah-langkah pencegahan seperti mengamalkan jarak selamat, memakai topeng muka dan sarung tangan, kerap basuh tangan menggunakan sabun atau hand sanitizier dan segera mendapatkan rawatan sekiranya tidak sihat.

Contact Us