Selasa 25/01/2022 06:55
MENU

Mdhs Sasar 500 Premis Diperiksa Sepanjang Tempoh Pkp

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Satu operasi pemeriksaan ke atas kilang-kilang di Hulu Selangor telah dijalankan bagi memastikan hanya kilang yang dibenarkan Kementerian Perdagangan Antarabangsa & Industri (MITI) dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) sahaja beroperasi bagi tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) pada 3 April 2020.

Operasi yang bermula pada jam 8 pagi hingga 4 petang itu membabitkan 36 anggota yang terdiri daripada 6 orang kakitangan Pejabat Tanah Daerah Hulu Selangor (PTDHS), 25 orang kakitangan Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) dan 5 anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Modus operandi operasi kali ini adalah memberi tumpuan kepada premis kilang yang gagal patuh kepada arahan PKP. Beberapa kawasan telah dipantau pada hari berkenaan iaitu di kawasan Industri Zuhrah Rasa, kawasan industri di Bukit Beruntung (Jalan Kamunting, Jalan Kenanga dan Jalan Jasmin), Jalan Kesidang Sg Choh, kawasan industri Ulu Yam Lama dan kawasan industri perkampungan perabot Ulu Yam Bharu.

Sebanyak 9 premis berjaya diperiksa semasa pemantauan dilakukan. Berdasarkan pemerhatian, kilang-kilang yang dilawati hampir 98% pengusaha kilang mematuhi arahan PKP dan telah mengambil langkah sewajarnya bagi membendung penularan wabak COVID-19. Ini menunjukkan bahawa kilang-kilang di Hulu Selangor menunjukkan kepatuhan terhadap arahan PKP.

Walau bagaimanapun, terdapat 2 buah premis yang didapati beroperasi tidak mendapat kebenaran daripada MITI dan juga MKN iaitu sebuah kilang kertas di Rasa dan sebuah lagi kilang kitar semula plastik di Jalan Kenanga, Bukit Beruntung. Premis-premis tersebut telah diberikan arahan untuk menghentikan operasinya serta merta.

Pihak Majlis mensasarkan 500 premis yang akan diperiksa sepanjang tempoh PKP ini dan kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengusaha-pengusaha kilang yang telah memberikan kerjasama dengan mematuhi arahan PKP yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia.

Bagi pengusaha kilang yang masih berdegil, pihak Majlis tidak akan teragak-agak akan mengambil tindakan menggantung serta membatalkan lesen perniagaan sekiranya didapati masih mengingkari arahan tersebut.

Contact Us