Selasa 25/01/2022 07:48
MENU

Mdhs Tingkatkan Langkah Berjaga-jaga

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) tingkatkan langkah berjaga-jaga susulan lanjutan tempoh arahan Perintah Kawalan Pergerakan sehingga 14 April 2020.

Satu operasi berkenaan pematuhan arahan PKP dan kawalan bilangan masuk pengunjung ke dalam bangunan pasar awam telah dijalankan oleh kakitangan Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (JPSPPA) MDHS sebagai langkah bagi membanteras penularan COVID-19.

Beberapa kakitangan MDHS telah ditugaskan untuk menjaga pintu masuk pasar bagi semburan ‘hand sanitizer’, serta memberikan peringatan secara lisan tentang amalan ‘social distancing’.

Sebelum itu, pemasangan _cordon tape_ bagi mengawal kemasukan pengunjung dan semua pelanggan telah dilakukan di semua pasar awam bagi memudahkan kawalan kemasukan pengunjung dan pengunjung dikehendaki menggunakan laluan masuk dan keluar seperti yang telah ditetapkan serta kawalan jumlah pelanggan didalam kawasan pasar awam.

Notis pemberitahuan kepada para pengunjung pasar awam juga telah ditampal di pintu masuk dan keluar yang menekankan beberapa isu malah peringatan melalui pembesar suara turut dilakukan dan diumumkan dari semasa ke semasa oleh Penolong Pegawai Kesihatan Persekitaran atau Inspektor Kesihatan bertugas.

Antara isu yang ditekankan adalah pemakaian topeng penutup hidup dan mulut kepada pelanggan yang mempunyai simptom batuk dan selesema, menyegerakan urusniaga di dalam Kawasan pasar, mengamalkan ‘ social distancing’ 1 meter antara satu sama lain serta memastikan sekiranya terdapat simptom seperti demam, sesak nafas dikehendaki untuk mendapatkan rawatan di hospital dalam tempoh terdekat.

Pihak MDHS juga telah mengambil keputusan untuk menutup semua tandas awam untuk mengelakkan risiko penyebaran COVID-19 di ruang tandas.

Bagi memastikan pelaksanaan dan pemantauan pencegahan ini secara berterusan, kaunter pemantauan MDHS diletakkan disetiap pasar bermula pada pukul 8 hingga 11 pagi mengikut waktu operasi perniagaan pasar yang telah ditetapkan oleh MDHS.

Contact Us