Ahad 23/01/2022 13:03
MENU

Operasi Nyah Kuman Besar-besaran Di Hulu Selangor

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

*OPERASI NYAH KUMAN BESAR-BESARAN DI HULU SELANGOR*

Operasi nyah kuman besar-besaran bagi mengekang penularan COVID-19 di Hulu Selangor telah dilaksanakan bermula 13 April 2020 di kawasan Bukit Beruntung dan Bukit Sentosa ekoran peningkatan kes di daerah ini.

Operasi yang bermula jam 9.00 pagi sehingga 2.00 petang ini dimulakan di Apartmen Dahlia, Taman Bunga Raya, Bukit Beruntung.

Terdapat 15 bangunan di kawasan apartmen ini dan kesemuanya akan di buat semburan nyah kuman secara berperingkat sebagai langkah berjaga-jaga penularan wabak ini dan akan diikuti dengan tindakan serupa di Apartmen Kenanga, dan Apartmen Cempaka.

Seramai lebih kurang 90 orang anggota terlibat dalam operasi ini yang terdiri daripada beberapa agensi antaranya Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS), Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Cawangan Kuala Kubu Bharu dan Bukit Sentosa, Akademi Bomba Kuala Kubu Bharu, Jabatan Sukarelawan Malaysia (RELA) Hulu Selangor , IPD Polis Diraja Malaysia (PDRM) Cawangan Bukit Sentosa, Badan Pengurusan Bersama (JMB) Apartmen Dahlia dan Pihak Pengurusan Apartmen Dahlia.

Hebahan pemakluman berkenaan kerja nyahkuman ini telah dimaklumkan kepada penduduk oleh pihak JMB dan Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) sejak hari Jumaat yang lalu. Penduduk diingatkan agar tidak keluar rumah semasa semburan nyahkuman ini dilakukan dan beberapa perkara perlu diambil tindakan antaranya :

i.Memastikan laluan atau koridor tidak mempunyai sekatan atau halangan.

ii.Semua barangan/harta benda individu hendaklah disimpan di tempat selamat.

iii.Kain baju tidak dijemur atau dibiarkan diampaian semasa kerja nyahkuman dijalankan.

iv.Semua haiwan peliharaan tidak disarankan dibiarkan di luar. Hendaklah disimpan ditempat yang selamat.

v.Pastikan ada pengudaraan yang baik di dalam rumah seperti membuka tingkap dan memasang kipas. Jangan membiarkan pintu rumah terbuka semasa kerja nyahkuman dijalankan.

vi.Bayi/ Kanak-Kanak/Warga Emas/Pesakit Pernafasan/Pesakit Kronik tidak dibenarkan berada di kawasan kerja nyahkuman semasa kerja dijalankan. Dikehendaki berada di dalam rumah.

Kerja semburan nyah kuman hanya dijalankan di bahagian harta bersama seperti tangga, pemegang besi tangga, laluan hadapan rumah atau koridor, dinding setinggi 2 meter dan tidak melibatkan bahagian dalam rumah atau kedai.

Bahan yang digunakan adalah Sodium Hypochlorite seperti yang disyorkan oleh pihak KKM dan akan menyebabkan sisa bau Klorin. Bau akan berbeza mengikut pengudaraan kawasan namun penduduk hanya dibenarkan keluar dari rumah 2 jam selepas kerja nyahkuman selesai. Namun sekiranya bau klorin masih tinggi penduduk tidak digalakkan untuk keluar.

Sekiranya terdapat gejala sesak nafas atau simptom lain, penduduk dinasihatkan agar segera mendapatkan rawatan. Pihak MDHS dan BOMBA juga tidak bertanggungjawab di atas kerosakan harta benda atau impak tidak langsung atas kerja nyahkuman yang dijalankan.

Ini merupakan sebahagian tindakan yang merupakan inisiatif Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dalam memerangi wabak penyakit COVID-19 di Malaysia.

Justeru itu, penduduk Hulu Selangor diminta agar memberikan kerjasama yang baik, tidak keluar dari rumah tanpa tujuan yang tidak perlu dan ikut arahan yang diberikan dalam memastikan usaha menyah virus dapat dilaksanakan dengan jayanya.

Disediakan oleh :
Bahagian Korporat
Majlis Daerah Hulu Selangor

Contact Us