Khamis 27/01/2022 05:22
MENU

Operasi Pematuhan Standard Operasi Prosedur (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan dan Pemeriksaan Premis Kedai Makan

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

OPERASI PEMATUHAN STANDARD OPERASI PROSEDUR (SOP) PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN PEMULIHAN DAN PEMERIKSAAN PREMIS KEDAI MAKAN

Majlis Daerah Hulu Selangor dengan kerjasama Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Hulu Selangor dan Polis Diraja Malaysia (PDRM) cawangan Bukit Sentosa menjalankan Operasi Pematuhan Standard Operasi Prosedur (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dan Pemeriksaan Premis Kedai Makan di Kawasan Sekitar Bukit Sentosa pada 7 Ogos 2020.

Modus operandi operasi pada malam ini adalah memastikan premis-premis di kawasan Hulu Selangor ini mengikuti syarat-syarat perniagaan yang ditetapkan oleh pihak Majlis dari segi kebersihan, kesihatan dan keselamatan awam disamping menghapuskan masalah kacau ganggu halangan di tempat awam.

Operasi selama 2 jam itu bermula pada 10.00 malam telah berjaya memeriksa sebanyak 7 buah premis kedai makan. Kesemua premis yang diperiksa melakukan kesalahan yang sama meletakkan peralatan perniagaan di kaki lima premis tanpa permit. Pihak Majlis mengambil tindakan dengan menyita barang-barang yang berada di kaki lima premis tersebut di bawah Seksyen 46(1)(d) Akta Jalan Parit dan Bangunan 1974.

Selain tindakan sitaan, sebanyak 5 kompaun turut dikeluarkan atas kesalahan pekerja tidak mengambil suntikan Typhim VI dan kursus kendalian makanan serta tidak memakai pakaian perlindungan diri seperti apron, topi dan kasut. Malah terdapat 2 premis telah diberi notis penutupan premis selama 14 hari kerana didapati gagal menjaga kebersihan premis.

Awaluddin yang juga Setiausaha MDHS berkata,”Hasil pemantauan dan pemerhatian yang kita buat sebelum ini, kita dapati tiada penjarakan sosial berlaku dalam tempoh PKPP ini terutamanya di kedai-kedai makan yang beroperasi daripada awal pagi sehingga lewat malam.”

Tambahan beliau “Kebanyakan premis- premis yang dibuka menggunakan kaki lima dan tidak mempunyai permit malah setengah daripadanya memang sudah dikenakan kompaun tetapi masih ingkar dan degil. Mereka ini ada membayar kompaun tetapi masih lagi meneruskan perniagaan dengan meletakkan meja-meja dan halangan-halangan di kaki lima.”

“Kehadiran PKD juga turut memeriksa pematuhan premis dalam mengikut SOP perniagaan dalam tempoh PKPP dari segi pendaftaran kemasukan pelanggan di kedai-kedai, pemakaian pelitup mulut dan penjarakan fizikal di tempat-tempat awam”, katanya lagi.

Pihak Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua jabatan dan agensi kerajaan yang terlibat dalam menjayakan operasi ini. Walaupun masih di dalam tempoh PKPP, MDHS akan sentiasa komited dalam memastikan para peniaga mematuhi syarat-syarat berniaga yang ditetapkan dan memastikan pematuhan SOP dilaksanakan selaras dengan arahan Kerajaan Negeri Selangor.

Contact Us