Sabtu 29/01/2022 21:47
MENU

Operasi Penguatkuasaan Kilang Melebur Logam

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Editor,

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) menjalankan operasi penguatkuasaan ke atas sebuah kilang melebur logam di Kawasan Perindustrian Zurah, Rasa pada 12 Jun 2020.

Operasi bermula jam 9.30 malam itu membabitkan anggota yang terdiri daripada kakitangan MDHS bersama Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Premis disyaki melebur logam untuk diproses menjadi jongkong logam/aluminium dan premis tidak mempunyai kelulusan Environmental Impact Assessment (EIA) oleh JAS untuk menjalankan aktiviti tersebut. Berdasarkan laporan yang diterima premis mempunyai pelan bangunan dan kebenaran merancang(KM) oleh pihak Majlis namun permohonan lesen premis telah ditolak kerana terdapat isu pencemaran di tapak.

Semasa operasi dijalankan, premis tidak beroperasi dan tindakan memecah pintu premis terpaksa dilakukan untuk membolehkan anggota operasi membuat pemeriksaan di dalam premis. Anggota operasi tidak menemui sebarang jongkong aluminium seperti dalam gambar aduan semasa pemeriksaan dijalankan.

Walau bagaimanapun, pihak majlis telah mengambil tindakan dengan menyita satu unit forklift ,18 unit jongkong logam serta beberapa peralatan alih lain. Tindakan diambil dibawah UUK 38(1) Undang Kecil Pelesenan Tred,Perniagaan dan Perindustrian MDHS 2007. Pemantauan ke atas premis akan dilaksanakan dari semasa ke semasa untuk memastikan premis tidak beroperasi tanpa kebenaran MDHS dan JAS.

Contact Us