Selasa 25/01/2022 09:21
MENU

Operasi Penguatkuasaan Kilang Melebur Papan Litar Elektronik (Motherboard)

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) menjalankan operasi penguatkuasaan ke atas sebuah kilang melebur papan litar elektronik di Kawasan Perindustrian Zurah, Rasa pada 2 Jun 2020.

Operasi bermula jam 10 pagi itu membabitkan 12 anggota yang terdiri daripada 10 orang kakitangan MDHS dan 2 anggota Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Premis menjalankan aktiviti melebur papan litar (motherboard) untuk dijadikan ketulan pepejal batu tanpa kelulusan pihak Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan salah guna lesen perniagaan yang diluluskan oleh pihak MDHS.

Lesen perniagaan yang diluluskan tidak menyatakan aktiviti melebur dibenarkan dan premis hanya diberi kelulusan untuk memberi perkhidmatan,menjual, memborong dan menyimpan aluminium, tembaga, emas, perak atau logam lain.

Ini merupakan operasi kali ke-2 ke atas premis setelah pihak Majlis mengambil tindakan melakkan pintu hadapan premis sebelum ini di atas kesalahan yang sama pada bulan lalu.

Semasa operasi dijalankan, premis didapati masih beroperasi seperti biasa dan lori besar keluar masuk dari premis sedangkan premis masih dalam tempoh notis penutupan serta penggantungan lesen oleh pihak MDHS yang telah diberikan pada 10 Mei 2020 – 24 Mei 2020 yang masih belum dibatalkan.

Pihak majlis telah mengambil tindakan dengan mengunci dan merantai 3 pintu masuk premis bagi memastikan premis tidak beroperasi. Tindakan diambil di bawah UUK 43(1)(a) & (b), Undang-undang Kecil Pelesenan Tred, Perniagaan dan Perindustrian MDHS 2007 bermula 2 Jun 2020 – 16 Jun 2020 selama 14 hari. Sepanjang tempoh ini premis dikehendaki menghentikan segala aktiviti perniagaan dan aktiviti di premis tanpa kelulusan MDHS.

Contact Us