Khamis 27/01/2022 04:32
MENU

Operasi Penyitaan Kilang Kitar Semula Plastik Twin Brothers Sdn. Bhd.

Tarikh Muatnaik: 14/03/2019
Tarikh Kemaskini: 11/08/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor telah menjalankan satu operasi penyitaan bagi aktiviti kilang kitar semula plastik import di kawasan Perindustrian Zuhrah, Rasa,  iaitu Twin Brothers Sdn.Bhd.

Hasil pemeriksaan mendapati Kilang Kitar Semula Plastik Import Twin Brothers Sdn.Bhd. (No.Sykt : 1059108-H), didapati telah beroperasi tanpa lesen perniagaan. Kilang tersebut dipercayai berasal dari Daerah Kuala Langat yang telah memindahkan aktiviti perniagaannya ke Daerah Hulu Selangor pada tahun 2018 setelah syarikat tersebut dikenakan tindakan penguatkuasaan oleh pihak berkuasa tempatan di sana.

Hasil siasatan mendapati, pengusaha kilang kitar semula plastik  ini  telah menyewa premis di kawasan Perindustrian Zuhrah dengan keluasan tanah seluas  2.97 ekar dan bangunan yang mempunyai keluasan 3000 meter persegi  daripada Syarikat Permintex Parts Sdn.Bhd di Lot 11A, Jalan Zuhrah 1, Kawasan Perindustrian Zuhrah, Rasa. Bangunan kilang tersebut mempunyai pelan bangunan yang diluluskan oleh MDHS dan Sijil Kelayakan Menduduki (CF).

Kedudukan lokasi kilang ini dari penempatan penduduk adalah 500 meter dari perumahan Taman Keruing (yang mempunyai 638 unit rumah dengan kapasiti penduduk seramai 2,871 orang ) dan 1000 meter dari Kampung Rasa Tambahan (yang mempunyai 250 unit rumah dengan kapasiti penduduk seramai 1,125 orang). Jarak kilang daripada kawasan sumber air iaitu Sungai Selangor pula adalah dalam lingkungan 770 meter.

 

Pengusaha telah memohon lesen dari MDHS untuk menjalankan aktiviti perniagaan (Kilang Barangan Kitar Semula Plastik Import) tetapi telah ditolak melalui Mesyuarat Jawatankuasa Kawalan Perniagaan & Kesihatan, Bil : 11/2018 bertarikh 12/12/2018 dan telah disahkan dalam Mesyuarat Bulanan Majlis Bil: 11/2018 yang bersidang pada 28/12/2018.

Pengusaha didapati masih belum mendapatkan sokongan daripada Jabatan Alam Sekitar (JAS) untuk menjalankan operasi kitar semula plastik import , yang mana pengusaha perlu mengemukakan terlebih dahulu laporan Kajian Impak Alam Sekitar( EIA) untuk kelulusan JAS. 

Hasil dari pemantauan MDHS, kilang tersebut didapati masih meneruskan operasi walaupun notis memberhentikan aktiviti perniagaan telah dikeluarkan oleh Jabatan Penguatkuasaan MDHS pada 17/01/2019.

Tindakan penyitaan dilaksanakan dalam operasi yang dijalankan hari ini ekoran kegagalan pihak syarikat untuk mematuhi arahan bagi memberhentikan aktiviti perniagaan tersebut.Tindakan ini tertakluk di bawah Undang-Undang Kecil 38(1), Undang-undang Kecil Perlesenan Tred, Perniagaan & Perindustrian, (Majlis Daerah Hulu Selangor), 2007 yang membolehkan Pihak Berkuasa Tempatan menyita apa-apa barang boleh alih yang berkaitan dengan kesalahan yang dilakukan di lokasi yang dinyatakan.

Operasi hari ini melibatkan anggota seramai 120 orang yang diketuai oleh Yang Dipertua Majlis Daerah Hulu Selangor, Tuan Shukri Bin Mohamad Hamin, Orang Besar Daerah Hulu Selangor, Raja Muzaffar Raja Redza, Ahli- ahli Majlis, dan turut disertai oleh agensi lain antaranya Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), Jabatan Alam Sekitar (JAS), Pejabat Tanah & Daerah Hulu Selangor (PTDHS), Tenaga Nasional Berhad (TNB), Air Selangor, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan Jabatan Imigresen. Operasi ini mendapat perhatian Kerajaan Negeri Selangor yang mana turut disertai oleh Pengerusi Jawatankuasa Tetap Kerajaan Tempatan, Pengangkutan Awam dan Pembangunan Kampung Baru Negeri Selangor, Yang Berhormat  Ng Sze Han dan   Yang Berhormat Hee Loy Sian, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Alam Sekitar, Teknologi Hijau, Sains, Teknologi Dan Inovasi (STI) dan Hal Ehwal Pengguna. Turut hadir ADUN Kuala Kubu Bharu , Yang Berhormat Puan Lee Khee Hiong.   Beberapa unit harta boleh alih telah disita dan dibawa keluar dari premis ini antaranya Cutter, walkie Talkie, Kipas, Water Jet, Pemecah Konkrit, Pemotong Besi, Troli Hydraulic, Komputer CCTV dan Forklift.

Sekiranya operasi perniagaan kilang kitar semula plastik ini masih diteruskan oleh pengusahanya, dikhuatiri ianya akan menimbulkan kacau ganggu bau kepada penduduk Kampung Melayu Rasa Tambahan dan Taman Keruing yang jaraknya kurang satu kilometer dari tapak kilang selain menyebabkan pencemaran sungai berikutan pelepasan sisa air basuhan plastik yang disalirkan ke longkang seliaan Majlis dan terus ke Sungai Selangor yang jaraknya 770 meter dari lokasi.

Jika pengusaha didapati masih meneruskan operasinya selepas proses penyitaan ini dijalankan, MDHS akan mengambil tindakan tegas dengan mendakwa pengusaha di mahkamah. Majlis Daerah Hulu Selangor akan terus komited untuk membanteras aktiviti kitar semula plastik import untuk beroperasi dalam Daerah Hulu Selangor dan hanya membenarkan aktiviti tersebut beroperasi setelah mendapat kelulusan daripada Jabatan Alam Sekitar (JAS ) dan mematuhi syarat-syarat teknikal yang lain.

Contact Us