Khamis 27/01/2022 04:15
MENU

Operasi Perobohan Struktur Tanpa Kebenaran di Atas Tanah Rezab Kerajaan dan Luar Sempadan JMB oleh MDHS

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

OPERASI PEROBOHAN STRUKTUR TANPA KEBENARAN DI ATAS TANAH REZAB KERAJAAN DAN LUAR SEMPADAN JMB OLEH MDHS

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) menjalankan Operasi Perobohan Struktur Tanpa Kebenaran di Atas Tanah Rezab Kerajaan dan luar sempadan JMB dalam Kawasan daerah Hulu Selangor di Kawasan Pangsapuri Kenanga dan Pangsapuri Teratai, Taman Bunga Raya pada 10 hingga 14 Ogos 2020.

Keputusan tindakan perobohan diambil susulan Lawatan Tapak Operasi Khas Denggi oleh pihak MDHS Bersama Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) pada 2 Julai 2020 dikawasan strata yang kerap kali tersenarai sebagai lokaliti hotspot denggi di dalam Daerah Hulu Selangor.

Semasa tinjauan dilakukan, didapati kemunculan wabak denggi secara berterusan dan berulang disebabkan oleh faktor lambakan sampah dan kawasan takungan air di kawasan harta bersama.

Selain itu, terdapat juga beberapa struktur binaan yang dibina secara haram dan didapati menjadi salah satu punca utama kepada pembiakan aedes di sekitar Taman Bunga Raya, Bukit Beruntung terutama di dua pangsapuri berkenaan berdasarkan Laporan Environmental Risk Assessment yang dikeluarkan oleh Jabatan Kesihatan Negeri Selangor.

Struktur ini bukan sahaja menyebabkan wabak denggi malah menyebabkan kacau ganggu kepada penduduk setempat dari segi masalah kebersihan, keselamatan dan bau terutama binaan reban ayam atau burung yang dibina dikawasan perumahan.

Susulan itu, pihak Majlis telah mengeluarkan notis tempoh 14 hari untuk pemilik membuka struktur yang telah dibina di bawah kesalahan membina struktur di kawasan yang melibatkan rezab awam di bawah Seksyen 46 (1)(a) Akta Jalan, Parit & Bangunan (Akta 133) pada 2 Julai 2020 yang lalu.

Operasi perobohan di 2 lokasi ini diadakan secara berperingkat di mana Pangsapuri Kenanga diadakan terlebih dahulu memandangkan notis telah dikeluarkan awal. Di Pangsapuri Teratai pula, aktiviti pembersihan dan perobohan dilakukan secara gotong-royong bersepadu di kawasan tanah rizab kerajaan dan rizab Tenaga Nasional Berhad (TNB) oleh Pejabat Tanah dan Daerah Hulu Selangor (PTDHS), Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Selangor, penduduk dan agensi yang terlibat.

Hasil operasi yang dijalankan, sebanyak 43 struktur binaan premis makanan di Pangsapuri Kenanga dan 20 struktur haram di Pangsapuri Teratai yang terdiri daripada reban ayam dan burung, pondok serta garaj kereta yang dibina di atas tanah rezab telah dirobohkan menggunakan jentera backhoe, excavator dan lori bagi meroboh dan mengangkut sisa perobohan untuk dibuang di tapak pelupusan Bukit Beruntung.

Orang awam digesa dapat mematuhi arahan agar tidak membina sebarang struktur di kawasan yang tidak dibenarkan dan tindakan tegas bakal dikenakan kepada mereka yang ingkar.

Pihak Majlis mengucapkan terima kasih di atas kerjasama dan sokongan daripada semua jabatan dalaman, agensi serta pihak yang terlibat bagi bersama-sama memastikan punca pembiakan aedes dapat dihapuskan. Semoga dengan usaha yang dilakukan dapat membanteras wabak denggi di daerah ini dan masyarakat dapat hidup dalam keadaan sihat, bersih dan bebas dari sebarang penyakit.

Contact Us