Ahad 23/01/2022 14:44
MENU

Ops Sita Kilang Kitar Semula (plastik) Tanpa Lesen

Tarikh Muatnaik: 06/10/2021
Tarikh Kemaskini: 08/10/2021

 

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) dan Polis Diraja Malaysia Cawangan Bukit Sentosa telah menjalankan Satu Operasi Pemeriksaan dan penyitaan ke atas sebuah kilang kitar semula plastik yang beroperasi tanpa lesen di Kawasan Perindustrian Kamunting, Bukit Sentosa pada 6 Oktober 2021.

Semasa tiba di lokasi, pintu shutter premis berkunci manakala pintu belakang ditutup dengan timbunan kayu pallet. Anggota operasi telah meminta bantuan daripada salah seorang pekerja kilang yang berhampiran untuk mengalihkan longgokan kayu pallet dan membuka pintu premis terbabit menggunakan forklift.

Setelah berjaya memasuki premis, tiada pekerja di dalamnya. Anggota operasi telah menemui 3 buah forklift, peralatan membuat plastik resin, beberapa longgokan bahan mentah (plastik) yang diletakkan di dalam beg jumbo dan juga 3 buah pallet plastik resin yang telah siap.

Berdasarkan pemerhatian dan pemeriksaan yang dilaksanakan mendapati premis ini masih meneruskan operasinya berdasarkan susun atur peralatan, taburan sisa bahan mentah di atas lantai yang digunakan,untuk menghasilkan produk plastik resin dan juga kesan bau plastik yang masih baru di dalam kilang. Tindakan sitaan ini telah di ambil di bawah Undang-Undang Kecil 3 dan 38 Undang-Undang Kecil Tred, Perniagaan Dan Perindustrian (MDHS) 2007.

Pemeriksaan dan proses sitaan yang dilakukan merupakan tindakan susulan kepada pemantauan yang telah dilakukan oleh anggota penguatkuasa MDHS pada 27/9/2021, jam lebih kurang 10.48 pagi. Ketika itu, kilang tersebut menjalankan aktiviti kitar semula plastik (membuat plastik resin) seperti biasa.
 
 
 

Contact Us