Khamis 27/01/2022 05:25
MENU

Penggunaan Dewan Bagi Kegunaan Sukan Badminton Di Bawah Seliaan Mdhs Dibenarkan

Tarikh Kemaskini: 01/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) telah membenarkan penggunaan dewan di bawah seliaan Majlis bagi aktiviti sukan badminton bermula pada 17 Jun 2020 yang lalu.

Kesemua dewan telah dibuka untuk kegunaan orang awam. Walau bagaimanapun, sehingga kini, hanya 5 dewan yang aktif sahaja digunakan antaranya Dewan Orang Ramai Rasa Tambahan, Dewan Orang Ramai Batang Kali, Dewan Dato Abd Hamid Batang Kali, Dewan Orang Ramai Serendah dan Dewan Komuniti Bukit Sentosa.

Walaupun dibenarkan bersukan, langkah-langkah pencegahan wabak COVID-19 masih perlu diamalkan. Pematuhan Standard Operasi Prosedur (SOP) bagi memasuki premis perlu dipatuhi seperti mengimbas QR Kod yang disediakan atau menulis maklumat diri seperti nama, nombor telefon dan bacaan suhu badan di dalam buku daftar yang disediakan.

Pihak majlis turut mengambil beberapa inisiatif dengan membuat tanda penjarakan sosial di setiap dewan dan menghadkan bilangan pengguna untuk satu gelanggang.

Waktu operasi dewan pula hanya dibuka pada hari Isnin hingga Jumaat sehingga jam 12 malam sahaja. Dewan akan ditutup pada Sabtu dan Ahad disebabkan kerja-kerja semburan nyahkuman akan dilakukan pada setiap dewan yang telah digunakan.

Bagi memastikan SOP dipatuhi, pemantauan oleh pihak Majlis akan dilakukan bagi memastikan pengguna mematuhi segala SOP yang ditetapkan. Sekiranya terdapat penyewa yang ingkar, pihak majlis akan mengambil tindakan dengan menyenarai hitam nama penyewa tersebut daripada menggunakan premis Majlis.

Untuk makluman, dewan Majlis hanya dibenarkan untuk sukan badminton sahaja dan aktiviti-aktiviti lain seperti tempahan kenduri kahwin masih tidak dibenarkan tertakluk kepada arahan semasa. Sebarang pertanyaan lanjut berkaitan tempahan dewan, sila hubungi Jabatan Penilaian dan Pengurusan Harta di talian 03-6064 1331 (samb.144).

Contact Us