Ahad 23/01/2022 13:18
MENU

Premis Degil Disita Mdhs

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) menutup dan menyita sebuah kilang kitar semula sisa plastik yang didapati beroperasi secara haram dan tidak mengikut arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia.

Aktiviti kilang dikesan semasa tugasan rondaan dan pemantauan dilakukan oleh penguatkuasa MDHS di kawasan premis perniagaan di kawasan Bukit Sentosa dan kawasan perindustrian Jalan Kamunting. Didapati sebuah kilang proses plastik kitar semula yang beroperasi di Jalan Kamunting 2B telah menjalankan aktiviti perniagaan dan 2 orang pekerja warganegara Bangladesh sedang bekerja di premis tersebut.

Operasi itu membabitkan kekuatan seramai 10 orang kakitangan MDHS dengan kerjasama pihak Polis Diraja Malaysia (PDRM). Sebanyak 2 buah forklift dan 1 unit alat penimbang digital disita dan dibawa balik ke stor simpanan MDHS untuk tahanan.

Pemilik premis masih berdegil meneruskan operasi walaupun sudah diambil tindakan sebelum ini. Berdasarkan rekod, kilang ini pernah 2 kali disita oleh pihak Majlis di atas kesalahan beroperasi tanpa lesen malah pernah dikenakan tindakan oleh Jabatan Alam Sekitar (JAS).

Tindakan diambil mengikut Undang-undang Kecil 3, Undang-undang Kecil Tred, Perniagaan dan Perindustrian MDHS 2007 dan juga gagal patuh arahan Perintah Kawalan Pergerakan.

Kami beri peringatan kepada semua pemilik premis supaya mematuhi undang-undang yang dikeluarkan oleh pihak MDHS dalam menjalankan aktiviti perniagaan. Pada masa yang sama patuh dengan arahan PKP. Pihak majlis memandang serius isu ini dan tindakan lebih tegas akan diambil terhadap pihak yang masih berdegil.

Orang ramai atau mana-mana pihak yang mengetahui mengenai kewujudan kilang kitar semula sisa plastik atau operasi kilang yang mencurigakan di kawasan masing-masing dinasihatkan supaya membuat laporan segera supaya tindakan dapat diambil.

Sebelum itu, penguatkuasa MDHS menjalankan operasi pemantauan dan pematuhan arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) terhadap peniaga premis dan penjaja di kawasan pekan Hulu Yam Bharu, Antara Gapi, Serendah dan Sungai Choh dengan memberi arahan umum kepada penjaja dan orang awam di kawasan tersebut. Hasil pemantauan dan rondaan mendapati kira-kira 90 peratus peniaga di kawasan tersebut mematuhi arahan itu dan berada dalam keadaan baik dan terkawal.

Disediakan oleh:
Bahagian Korporat
Majlis Daerah Hulu Selangor

Contact Us