Khamis 20/01/2022 13:38
MENU

Program Hari Tanpa Kenderaan Hulu Selangor (Mac 2019)

Tarikh Muatnaik: 01/04/2019
Tarikh Kemaskini: 11/08/2021

30 Mac 2019 (Sabtu)
Bersempana musim cuti sekolah pada kali ini, Majlis Daerah Hulu Selangor meneruskan lagi program Hari Tanpa Kenderaan 2019 pada bulan ini.

Program ini merupakan kali ke-9 penganjurannya yang bermula pada bulan Ogos 2018 dan kali ini penganjur mengekalkan lokasinya di Jalan Orkid, Bandar Bukit Sentosa kerana ingin memberi peluang kepada semua masyarakat di Hulu Selangor khususnya penduduk di sekitar kawasan ini untuk merasai sendiri kemeriahan program Hari Tanpa Kenderaan yang dianjurkan oleh MDHS.

Kebiasaan Hari Tanpa Kenderaan dilaksanakan di kawasan bandar, tapi meskipun MDHS adalah PBT daerah kita komited utk melaksanakan program sebegini selaras dengan usaha MDHS untuk menjadikan Hulu Selangor sebagai bandar rendah karbon.

Program ini juga diadakan bertujuan untuk memupuk kesedaran masyarakat tentang pentingnya menjaga alam sekitar disamping menjadi platform kepada warga Hulu Selangor untuk beriadah bersama seisi keluarga.

Pelbagai aktiviti menarik disediakan seperti kayuhan santai, larian santai, senamrobik, suppa duppa, permainan PS4, mewarna, berkuda, Flea Market, dan Face Painting. Selain itu penganjuran turut mendapat sokongan booth pameran dan kaunter perkhidmatan bergerak dari agensi kerajaan dan swasta iaitu Air Selangor,Pejabat Agama Islam (PAID), Pusat Wanita Berdaya (PWB), Prudential BSN, Ar-Rahnu YAPIEM, Jabatan Bomba dan Penyelamat serta unit perubatan dari Hospital KKB. Pengunjung juga berpeluang untuk mengikuti bengkel membuat bunga dari barang terpakai, masakan, lukisan muka dan tarian asas kanak-kanak.

Keunikan program kali ini agak berbeza dengan penganjuran sebelum ini apabila penganjur memperkenalkan aktiviti ‘plogging’ yang mana pengunjung yang hadir akan bersama-sama mengutip sampah di kawasan sekitar karnival secara santai sambil berjalan dan melakukan aktiviti riadah yang lain . Aspirasi ini di ambil sewaktu lawatan majlis ke Muar baru-baru ini dan MDHS mengambil peluang untuk menjadi PBT pertama di Selangor yang menjalankan aktiviti ini.

500 pengunjung terawal berpeluang mendapatkan t-shirt secara percuma dan 50 cabutan bertuah diberikan kepada pengunjung yang bertuah sepanjang tempoh program berlangsung. Hadiah utama bagi cabutan bertuah merupakan sebuah TV LCD 32 inci.

Program turut diserikan dengan persembahan seni pertahankan diri dan tarian kebudayaan seperti silat, taekwando, zapin ewah-ewah, Joget Kacau Sang Khalifah, Tarian Kuda Kepang Moden dan Zapin Laksamana Raja di Laut.

Turut hadir bersama Ahli Parlimen Hulu Selangor, Yang Berhormat Puan June Leow Hsuid Hui yang berbesar hati untuk menyampaikan bunga kepada pengunjung wanita yang hadir bersempena Sambutan Bulan Wanita.

Contact Us