Sabtu 29/01/2022 21:00
MENU

Semburan Nyahkuman Di Semua Premis Mdhs

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) mengambil langkah pencegahan jangkitan virus COVID-19 dengan melakukan semburan nyahkuman di Pasar Awam Rasa, Hulu Selangor semalam.

Operasi yang bermula pada jam 4.30 petang itu melibatkan 6 orang kakitangan Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam(JPSPPA) yang telah menyembur bahan nyahkuman pada gerai-gerai, besi railing, kepala pili dan bahagian lain yang berisiko demi memastikan keselamatan pengunjung ke pasar tersebut serta mengekang penularan wabak COVID-19.

Pihak Majlis juga akan menjalankan operasi sama secara berjadual setiap hari kepada kesemua enam pasar awam milik MDHS iaitu Pasar Awam Sg. Buaya, Pasar Awam Serendah, Pasar Awam Batang Kali, Pasar Awam Rasa, Pasar Awam Kuala Kubu Bharu, dan Pasar Awam Kalumpang.

Pihak peniaga juga hendaklah mematuhi syarat-syarat yang ditetapkan dan menjaga kebersihan pasar awam serta mengemas peralatan mereka sendiri. Keselamatan barangan perniagaan adalah tanggungan peniaga sendiri dan tiada tuntutan boleh dibuat bagi kerosakan atau kemusnahan barangan perniagaan.

Para peniaga yang mempunyai simptom COVID-19 tidak dibenarkan meniaga untuk mengelakkan risiko jangkitan kepada orang awam. Selain itu, para peniaga juga tidak dibenarkan berada di pasar awam semasa proses nyahkuman dijalankan.

Operasi ini tidak tertumpu pada pasar awam sahaja, pihak majlis juga akan melakukan semburan secara menyeluruh di premis-premis majlis termasuklah pejabat Majlis, pejabat-pejabat cawangan, dewan-dewan seliaan majlis serta kemudahan awam yang lain seperti tandas awam, terminal bas, taman permainan dan lain-lain.

Semoga wabak covid-19 ini dapat diselesaikan dengan segera dan Malaysia bebas dari wabak ini khususnya di daerah Hulu Selangor. Kerajaan Malaysia dan Pihak Berkuasa Tempatan telah melakukan pelbagai usaha yang terbaik untuk memastikan rakyat kita selamat dan terhindar dari wabak virus ini. Sekarang ianya bergantung kepada kepatuhan rakyat Malaysia.

Contact Us