Selasa 25/01/2022 09:11
MENU

Siasatan Kacau Ganggu Bau Dan Lalat Di Kalumpang

Tarikh Kemaskini: 02/05/2021

Majlis Daerah Hulu Selangor (MDHS) menjalankan siasatan bagi mengenalpasti punca masalah kacau ganggu bau dan lalat yang dihadapi oleh penduduk Gumut Tambahan, Kalumpang.

Siasatan telah dijalankan pada 2 Jun 2020 jam 3.00 oleh kakitangan MDHS yang terdiri daripada 3 anggota Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal & Pembersihan Awam dan 4 anggota Jabatan Penguatkuasa dengan memberi tumpuan ladang ternakan ayam yang berada berdekatan di kawasan berkenaan yang diusahakan secara besar-besaran.

Terdapat 2 premis yang disyaki merupakan antara punca masalah lalat yang membelenggu kehidupan penduduk di sekitar kawasan ini. Satu premis menjalankan aktiviti memproses pengeluaran telur ayam dan satu lagi menjalankan aktiviti ternakan ayam daging.

Siasatan awal di jalankan dipremis menjalankan aktiviti memproses pengeluaran telur ayam. Semasa operasi ditapak, terdapat bau sisa tinja ayam yang kuat bermula dari pintu masuk premis dan sekitar kawasan.

Semasa siasatan dijalankan di dalam premis, terdapat satu blok bahagian menjalankan aktiviti pengeringan sisa tinja menggunakan jentera pengering untuk dijadikan baja, sisa tersebut dalam keadaan terbiar dan tidak dikawal dengan kaedah yang baik, serta 9 blok digunakan bagi pengeringan tinja ayam secara manual.

Manakala siasatan di premis yang lain pula, anggota operasi mendapati terdapat banyak lalat di sekitar kawasan dalam premis. Disyaki pihak premis tidak melaksanakan kawalan lalat yang berkesan. Hasil pemakluman aktiviti semburan dijalankan setiap 3 hari.

Pihak Majlis telah mengambil tindakan ke atas kedua-dua premis dengan mengeluarkan Notis Menghendaki Kacau Ganggu Dihapuskan dibawah Akta Kerajaan Tempatan 1976 (Sekysen 82) tempoh 7 hari bagi memastikan pihak premis mengambil tindakan terhadap kacau ganggu lalat di kawasan sekitar.

Contact Us